Hoe maken we natuurdesem?
Neem 2 eetlepels versgemalen voltarwemeel en meng tot een papje met water.
1 dag laten staan en omroeren.
2 de dag omroeren
3 de dag omroeren
4 de dag theelepel vers meel toevoegen en omroeren.
5 de dag 2 theelepels vers meel toevoegen en omroeren
6 de dag natuurdesem is gereeed
Bewaren in een glazen potje met gaatjes in het deksel.
Ruimte middelmatig verwarmd.
Je kan het proces versnellen?
meer warmte, meer vocht( zuurder) geen zout
Je kan het proces vertragen..??
minder warmtte, minder vocht, zout toevoegen.( minder zuur)
Een basisrecept voor een natuurdesembrood.
Benodigdheden:
Oven, pot om te kneden, bakblik- of plaat, maatbeker 250 ml, gemalen graan, bronwater, zeezout, natuurdesem, middelmatig verwarmde plaats, plantaardige olie en EEN GOED HUMEUR, POSITIEVE INSTELLING.
Ingrediƫnten:
4 koppen volkoren tarwemeel 600 gr
1 1/2 kop water 375 gr
1/2 kop natuurdesem 125 gr
8 gr zout ( theelepel) 8 gr
_______
1180 gr
Hiervan is 125 gr bestemd als starter natuurdesem voor de volgende dag.
Werkwijze:
a. ( Maal 5 koppen tarwe tot meel.
b. Vermeng 4 koppen tarwemeel met 1,5 kop water en 1/2 natuurdesem.
c. Leg het deeg op een houten tafel, strooi eerst een beetje meel.
d. Kneed heet geheel totdat het onsamenhangende deeg tot een elastisch geheel wordt.
e. kneed door de de deeg uit mekaar te trekken en over de tafel te wrijven, zodat de gluten of eiwitten, zich kunnen ontwikkelen. Kan een 30-tal minuten duren.
f. De deeg moet een temperatuur van 24-26° C hebben. Indien hoger, vallen de gluten uit elkaar en beginnen te kleven.
g. 125 g afhoudende voor volgende dag.
h. 2 Ć 3 uur laten rijzen tot 1/4 volumevermeerdering.
i. deeg dichtslaan en de lucht goed uitduwen.
j. Opbollen, of opmaken voor narijs en laten rijzen tot 1/4 vermeerdering van volume.( 2-3 uur)
k. Afbakken in een oven van 210 - 220 °C Best is een dalende oven te beginnen met 270 graden. Gedurende 40 tot 45 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Thanks. Ik zal zo vlug mogelijk antwoorden.