
Toen in met een bakkerij begon, was ik reeds over de 30 jaar. Ik had Grieks-Latijnse gedaan in Asse, aan het Ascanuscollege. En dan pedagogie in Leuven. En na mijn werk bij de Anthroposophische vereniging in België, wist ik het echt niet meer. Mijn interesse voor bakkerij is gegroeid. In het jaar dat ik in diepe crisis was, heb ik leren timmeren, koken en schoorvoetend bakken. Ik was bevriend met Hendrik Jacobs. We experimenteerde in zijn kelder met honingdesembrood, Sekovabrood. We bakken in een zelfgestookde ouderwetse hout-bakoven.
In september ging ik naar PIVA. Ik vond het heerlijk. Ik maakte eigen gebakjes voor vrienden en soms wel voor winkels, die dat vroegen.
Zo is het notentaartje het allereerste gebakje dat ik maakte. We woonden toen in de Floraliënlaan. De autobaan naar Brussel was nog niet in gebruik. Er was geen luxe en geen grote keuken. Eerst in een klein oventje..het notentaartje.
Later gingen Miet en ik op de markt staan om gebak te verkopen, dat we zelf maakten en brood dat we zelf inkochten...op de vogeltjesmarkt op zaterdag, op Zurenborg, op de markt in Lier.
..verkopers waren we niet. We hadden wel lekker gebak. Ik was deeltijds zelfstandige, naast werkeloosheidsuitkering. Ik was er speciaal voor gaan pleiten bij de inspectie van de RVA..het mocht. Ook heb ik in de vakantiemaand augustus in een grote industriële bakkerij gewerkt, bij Molenveld.Neen, niet om te bakken, wel om de hete broden van de ovenkarren af te halen en in rekken te zetten..heel de nacht lang. Toch een leerrijke ervaring.
Totdat we via Chris Janssens hoorden dat er in de Kersbeekstraat een bakkerij leegstond. De eigenaar, Hugo Roegies, zaliger, zocht iemand om de bakkerij terug to leven te wekken met goede producten.
Het notentaartje:
Voor het beslag, de vulling:
Ingrediënten: 100 gr zachte boter of plantaardige margarine.
100 gr rietsuiker
100 gr fijn gemalen walnoten
100 gr eieren
50 gr bloem
Werkwijze:
De zachte boter, samen met de suiker en de walnoten gladroeren.( Indien het schift even op het vuur zetten, omdat dit een teken van te koud kan zijn.) Dan de eieren geleidelijk bijmengen en homogeen mengen. Dan als laatst de bloem ondermengen.
Bedenkingen: Het is belangrijk dat de boter zacht is en de ingrediënten kamertemperatuur hebben. Men kan ook meer maken en een voorraadje in de koeling bewaren
Voor de zanddeeg,
Ingrediënten: 1000 gr bloem
500 gr suiker
500 gr koude boter of iets vastere margarine
3 eieren
Werkwijze: Al de ingrediënten samen mengen tot een samenhangend deeg
Opmerkingen:misschien ziet het ernaar uit dat het te droog blijft...verderwerken. Dit is een perfect recept en geeft een goed resultaat.
Men kan de deeg ook weken in de koelkast bewaren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Thanks. Ik zal zo vlug mogelijk antwoorden.