dinsdag 17 november 2009


Roggeverdommeke

(Een roggeverdommeke is een donker brood van tarwe en rogge met heel veel krenten, ook wel rozijnen)

Om een goed roggeverdommeke te kunnen maken moet men eerst een goed samenhangende volkorendeeg maken van tarwe, gemengd met een deel rogge( tot 20-25%)
Grondstoffen:
1,4 kg voltarwemeel
600 gr volroggemeel
1,4 dl licht lauw water
40 gr zout
100 gr zuurdesem
40 gr gist
900 gr krenten

Werkwijze:
Met de ingrediƫnten, zonder krenten, een samenhangende, niet te droge deeg maken gedurende 30 minuten. Ook machinaal heeft het 20 tot 25 minuten nodig in trage kneding.
Wanneer je het manueel kneed, goed trekken, steeds opnieuw om de gluten te ontwikkelen en de smaak van de tarwe tot ontplooiing te laten komen.
Dan 25 minuten laten rusten.
Inslaan en nog eens 10 minuten rusttijd geven.
Opnieuw inslaan en al de krenten er goed ondermengen.
Dit gaat perfect wanneer de deeg goed gevormd is.
Verdelen in stukjes van 400 gr, opbollen en op de bakplaat zetten, vrij dicht tegen mekaar. Ongeveer 30 minuten laten narijzen en dan afbakken in een warme, doch niet te hete oven, gedurende 35 tot 40 minuten. Ziet er mooi uit wanneer ze buurten en met een beetje roggebloem overstrooid.

Met dit broodje, deze lekkernij heb je gegarandeerd succes.
Men kan de krenten ook door kleine stukjes walnoten vervangen of naar verhouding, mengen.
Is graag gezien bij kaastafels.

Succes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Thanks. Ik zal zo vlug mogelijk antwoorden.